Bela şi Martha Karolyi au primit verdictul final în cazul abuzurilor sexuale comise de Lary Nassar la ferma lor

30 iun 2018 35643 afişări Comentează şi tu Gimnastica
Bela şi Martha Karolyi au primit verdictul final în cazul abuzurilor sexuale comise de Lary Nassar la ferma lor

Bela şi Martha Karolyi, antrenorii români care au scris istorie în Statele Unite ale Americii şi care au ajutat-o pe Nadia Comăneci să atingă performanţa absolută în gimnastică, nu vor fi inculpaţi în cazul Nassar, informează Chichago Sun Times.

Cei doi fuseseră daţi în judecată de Sabrina Vega, membră a echipei Statelor Unite şi campioană mondială în 2011. Părţile implicate mai erau Comitetul Olimpic din Statele Unite şi USA Gymnastics. Vega reclama faptul că nici forurile interne, nici cei doi antrenori români, n-au protejat-o în faţa abuzurilor doctorului Larry Nassar. Pe lângă Vega, Nassar a fost acuzat că a hărţuit alte 200 de fete, iar totul s-a petrecut în ferma soţilor Karolyi din Huntsville.

Vega susţinea că ar fi fost abuzată sexual de sute de ori în timpul şedinţelor de tratament, în perioada 2008 - 2012. Abuzurile ar fi început, susţine americanca, atunci când avea doar 12 ani: "Nu am reuşit să trec peste trauma abuzurilor repetate la care am fost supusă de către doctorul Nassar. USA Gymnastics, USOC şi Karoly-ii nu au reuşit să mă apere pe mine şi pe celelalte fete şi consider că trebuie să fie traşi la răspundere pentru asta", a transmis într-un comunicat Vega, citată de The Guardian. Din cauza traumelor suferite, Vega a suferit depresii, crize de anxietate şi atacuri de panică.

Chiar dacă pentru moment antrenorii români au păstrat tăcerea, într-un interviu publicat în aprilie, de Dateline NBC, Martha Karolyi declara că empatizează cu victimele doctorului care a fost găsit vinovat în instanţă şi condamnat, dar că nu consideră că ar trebui trasă la răspundere.

  • Larry Nassar, 54 de ani, şi-a recunoscut vina şi a primit, în total, 175 de ani de închisoare.
  • Marta şi Bela Karolyi au emigrat în SUA  în 1981 şi au fost cooptaţi la conducerea tehnică a lotului feminin american. Bela, 75 de ani, a condus echipa până în 2000, fiind înlocuit de soţia lui, Martha, 76 de ani, care a fost antrenor coordonator până la JO din 2016.
  • Din 2001, soţii Karolyi şi federaţia americană au pus la punct un sistem prin care gimnastele se pregăteau cu antrenorii personali, dar participau lunar şi la un stagiu de o săptămână cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic. La ferma Karolyi fetiţele ajungeau încă de la vârsta de 9-10 ani.
  • Bela Karolyi a intrat în istoria gimnasticii fiind antrenorul Nadiei Comăneci, gimnasta care a atins pentru prima dată perfecţiunea, la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), atunci când evoluţia sa la paralele a fost notată cu zece. Apoi, în 1984, Bela Karolyi a dat Americii prima campioană olimpică la individual compus - pe  Mary Lou Retton.
  • După izbucnirea scandalului Nassar, Federaţia Americană de Gimnastică a renunţat să mai trimită sportive la ferma din Huntsville.
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.