Povestea ProSport | Story-ul unui caz fericit al handbalului românesc. Călin Căbuţ, jucătorul plecat de la 13 ani de acasă pentru a călca pe urmele lui Nikola Karabatic: ”Totul ţine de încrederea care ţi se acordă”

17 iul 2018 3535 afişări Comentează şi tu Handbal
Povestea ProSport | Story-ul unui caz fericit al handbalului românesc. Călin Căbuţ, jucătorul plecat de la 13 ani de acasă pentru a călca pe urmele lui Nikola Karabatic: ”Totul ţine de încrederea care ţi se acordă” PAUL URSACHI / MEDIAFAX FOTO

Naţionala masculină de tineret U20 a României revine la un Campionat European după o pauză de 8 ani. Dincolo de obiectivul cu care au plecat la drum băieţii conduşi de Sandu Iacob şi Bogdan Voica, o calificare la Campionatul Mondial din 2019, echipa merită urmărită pentru că propune şi câteva nume interesante pentru viitorul handbalului românesc. Aşa cum este, spre exemplu, Călin Căbuţ (19 ani), un handbalist care vine după un an foarte bun la Minaur Baia Mare.  

Plecat de la 13 de ani de acasă pentru a se căli în Academia de handbal a Minaurului, Călin Căbuţ este un caz fericit pentru handbalul românesc. La 19 ani, el a reuşit să se impună la Minaur, unde a jucat întreg sezonul, de cele mai multe ori ca titular. În ultimii ani au fost puţine cazuri în Liga Naţională, în sensul că un sportiv încă junior (inclusiv feminin) a primit credit de la bun început şi a jucat meci de meci întreg sezonul. ”Am plecat de la 13 ani din Reghin, m-am mutat cu handbalul în Baia Mare. Mi-a fost foarte greu la început, mai ales că am plecat singur în Baia Mare, nu am avut familia cu mine. Am avut în schimb colegi noi, antrenor nou, dar m-am adaptat destul de repede. Am început să joc devreme  la seniori în liga secundă, iar în Liga Naţională am avut noroc cu antrenorul Raul Fotonea. Mi-a dat foarte multă încredere, l-am ascultat, mi-am arătat şi eu valoarea individuală, aşa am ajuns să fiu un jucător de bază în echipă”, ne-a relatat Călin Căbuţ.

Chiar dacă la debutul în Liga Naţională a avut trac, a fost puţin ”speriat” după cum ne-a mărturisit, jucătorul Minaurului a prins repede curaj şi a reuşit să se impună. După primul an de experienţă la nivelul primei ligi, Călin Căbuţ a tras şi o concluzie: ”Până la urmă am văzut că nu este o diferenţă aşa mare între Divizie şi Liga Naţională. Eu am jucat 2 ani şi în liga secundă, totul ţine de încrederea care ţi se acordă. Încerc să-i ajut şi pe colegii mei, îi încurajez permanent, să nu aibă trac, să nu fie speriaţi de impactul cu Liga Naţională. Le doresc să debuteze şi ei, să aibă mai multă încredere. Pentru că nu e foarte mare diferenţă din punct de vedere al calităţii jucătorilor”.

  • Călin Căbuţ a fost desemnat cel mai bun tânăr handbalist din Liga Naţională, alături de Octavian Bizău, în ancheta ProSport realizată la sfârşitul sezonului trecut cu antrenorii din primul eşalon

Călin Căbuţ a debutat deja şi la prima reprezentativă, dar Campionatul European U20 din Slovenia, care va începe joi – 19 iulie reprezintă prima mare provocare a carierei: ”Este cel mai important turneu al carierei mele, voi da tot ce pot, pentru că aici ne arătăm valoarea cu exactitate, cu jucători din Europa de vârsta noastră. Vedem cu această ocazie unde ne aflăm”. România se află într-o grupă foarte dificilă, cu Germania, Islanda şi Suedia. ”Este cea mai dificilă grupă pe care o puteam avea, dar am încredere în echipă şi cred că avem puterea să trecem de ea. Aşteptările mele este să pătrundem între cele mai bune 8 echipe ale Europei. Există undeva şi teama de a eşua. Dacă nu ar exista acest sentiment, am fi prea încrezători şi am merge acolo cu capul pe sus”, ne-a declarat Călin Căbuţ.

  • ”Fanii handbalului să aibă încredere în noi, să ne susţină, să nu ne catalogheze din prima că nu avem nicio şansă. Îm idoresc să fie alături de noi, să ne urmărească”, Călin Căbuţ, jucător naţională U20

Jucătorul echipei Minaur este unul din liderii naţionalei U20, alături de Andrei Buzzle, un alt handbalist care şi-a făcut deja debutul la prima reprezentativă şi care a venit la lot cu un an de experienţă acumulată în şcoala FC Barcelona. Căbuţ nu a ascuns faptul că simte puţine presiune înaintea acestui turneu, ”pentru că sunt printre puţinii jucători care au experienţă în Liga Naţională”, dar a pornit cu încredere în Slovenia şi motivat să-şi arate valoarea. Mai ales că ştie deja către ce tinde în următorii cel puţin 10 ani. ”Jucătorul meu favorit este Nikola Karabatic. Vreau să ajung cât mai sus şi dacă se poate să fiu chiar mai bun decât el, de ce nu. Chiar dacă va fi foarte greu, trebuie să fii optimist în viaţă”.

Curajul şi maturitatea lui Călin Căbuţ pot reprezenta argumentele ale echipei naţionale de tineret pentru turneul final din Slovenia. O competiţie care poate însemna în acelaşi timp şi rampa de lansare pentru toţi cei 18 componenţi care au efectuat deplasarea. Trupa lui Sandu Iacob şi Bogdan Voica a plecat marţi dimineaţă spre Celje, iar debutul la Euro este programat joi, de la ora 16:00, în compania Islandei.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.