Constanta Ostapenko. Letona îşi croieşte drum cu 'buf' şi 'bum' spre o primă semifinală în turneul de la Wimbledon, după o nouă demonstraţie de forţă. Momentele-aprinse ale duelului cu Dominika Cibulkova | VIDEO

10 iul 2018 1618 afişări Comentează şi tu Tenis
Constanta Ostapenko. Letona îşi croieşte drum cu 'buf' şi 'bum' spre o primă semifinală în turneul de la Wimbledon, după o nouă demonstraţie de forţă. Momentele-aprinse ale duelului cu Dominika Cibulkova | VIDEO Foto: wimbledon.com / AETC

Ostapenko şi constanţa. Pare o contradicţie în termeni, însă aceasta este concluzia paradoxală a ultimelor două sezoane pe iarbă. Letona în vârstă de 21 de ani este singura jucătoare cu prezenţe consecutive în sferturile de finală de la All England Club, 2017 şi 2018. Marţi, la capătul unui meci în care a reuşit să sincronizeze perfect momentele de joc inspirat cu acele clipe-cheie ale seturilor, Ostapenko a trimis-o acasă pe Cibulkova, scor 7-5, 6-4.

Parcursul Jelenei este cu atât mai impresionant cu cât aceasta nu a deraiat nicio clipă de la tipicul jocului său, fiind fidelă, aproape cu religiozitate, ideii de a da tare, tare, tare şi spre linie, spre turul următor. Cu acest joc de totul sau nimic, Ostapenko nu a pierdut set la Wimbledon 2018.

Nu se teme. Nicidecum

Jelena Ostapenko a arătat, încă din primul game al sfertului cu Dominika Cibulkova, că nu au fost deloc  de complezenţă cuvintele din conferinţa de presă de dinaintea meciului. Letona declara - 'nu îmi este frică de greşeli în faţa Cibulkovei. Vreau să îmi fac jocul, să atac. Iarba mă avantajează, pentru că sunt agresivă'. Letona chiar a fost agresivă, lovind un excelent retur în cross, care a trecut ca un trasor pe lângă finalista din 2014 de la Australian Open, propulsând-o pe Alona spre un prim break. Şase minute şi şase mingi de break i-au fost necesare lui Ostapenko pentru a se impune pe retur şi a da start cu 1-0 pe tabelă.

Ostapenko a făcut însă cadou primul game pe propriul serviciu, început cu dublă greşeală şi terminat fără punct câştigat, iar Cibulkova a profitat, întorcând scorul pe tabelă în favoarea ei, 2-1 după 12 minute - asta deşi raportul la capitolul winners era deja 0-3. În acest timp, pe Central, Kerber, cu joc mult mai îngrijit, câştigase primele trei jocuri în faţa rusoaicei Kasatkina.

Cibulkova şi-a continuat seria inspirată până la 3-1, cu un al doilea break consecutiv, în timp ce adversara deja îşi biciuia, dezaprobator, coapsa piciorului. Însă Ostapenko poate trece de la automutilare şi criză de nervi la modulul dominatoare şi ucigaşă într-o clipită. Chitită să dea tare cu forehandul în orice minge, jucătoarea care câştiga cu 299 winners Roland Garros-ul a taxat-o din nou pe Pomme Domi cu returul în lung de linie. Doar la finiş, pe minge de break, a ales fineţea în locul forţei - şi i-a ieşit o superbă scurtă la care nici măcar Dominika cea cu rachete în loc de picioare nu a mai putut ajunge. 20 de minute în meci, 3-2 pentru Cibulkova şi şansă de a egala cu serviciul pentru letonă, schimburi superbe şi un 1-7 sugestiv la lovituri câştigătoare. Concluzia: între două războinice bătăioase, nu e pace la serviciu.

Citeşte şi: 'Prima fată care loveşte ca Agassi', domnişoara "Don't Call Me Gorgeous", 'artista nebună' şi tipa care miroase mingile de tenis. O altfel de prezentare a sfertfinalistelor de la Wimbledon

Ultimele două game-uri jucate înainte de schimbarea mingilor au adus, uşor surprinzător, mini-victorii line pentru sportiva aflată la serviciu. O statistică interesantă oferită de Chris Oddo o pune pe Ostapenko la concurenţă directă... cu Milos Raonic. Canadianul are doar două retururi câştigătoare în plus faţă de letonă, cei doi fiind recordmeni în acest moment la Wimbledon 2018 pe cele două tablouri.

Forcing spre finiş

În timp ce Kerber reuşea să încheie primul set, 6-3 contra Kasatkinei, Ostapenko se deconecta preţ de câteva minute pe Terenul 1, lăsând nemişcat cursorul de winners la 15 până la finalul primelor nouă game-uri, doar pentru a pregăti un asalt violent asupra serviciului Cibulkovei. Primul forehand câştigător al Jelenei a adus crisparea în braţul Cibulkovei, care a scăpat o dublă, apoi reprezentanta Slovaciei s-a văzut bombardată cu alte două lovituri imparabile de către letonă. La 45 de minute după primul serviciu, Ostapenko a închis manşa inaugurală, cu un as, pentru 7-5.

22 lovituri câştigătoare a reuşit Ostapenko în primul set al duelului cu Cibulkova

Ostapenko a pierdut un break în setul doi, dar a avut controlul

Ostapenko nu a aşteptat mult pentru a prelua iniţiativa în setul secund: Cibulkova a capotat într-un nou game în care a servit dublă greşeală (7-5, 2-1 pentru Ostapenko), însă a răspuns prompt, cu rebreak. Seria break-urilor nu era însă încheiată: Ostapenko a câştigat din nou pe lansare, apoi s-a desprins decisiv la 4-2, la capătul unei prestaţii inspirate în apropierea fileului.

9 lovituri a avut cel mai schimb lung de mingi, apărut în setul 2, la 7-5, 5-3 pentru Ostapenko - o consecinţă clară a gresivităţii letonei

Marele test pentru Ostapenko a venit la o oră şi 19 minute de la primul serviciu. După o tură albă pe serviciu, letona a presat din nou pe retur, însă nu a ajuns la minge de meci pe lansarea Cibulkovei. Pe cât de apăsat au fost serviciile totuşi modice ale Jelenei, pe atât de slabe au fost retururile Cibulkovei. Un rever în lung de linie i-a asigurat letonei victoria, 7-5, 6-4, într-o oră şi 22 minute.

33 lovituri câştigătoare au propulsat-o pe Jelena Ostapenko în semifinalele Wimbledon 2018

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.