EXCLUSIV | Halep ratează Turneul Campioanelor sau face un sacrificiu imens: "E anormal dacă a avut problema asta şi a încercat să joace". Cum poate merge, totuşi, la Singapore

2 oct 2018 16670 afişări Tenis
EXCLUSIV | Halep ratează Turneul Campioanelor sau face un sacrificiu imens: "E anormal dacă a avut problema asta şi a încercat să joace". Cum poate merge, totuşi, la Singapore

Simona Halep (27 de ani, 1 WTA) a anunţat, marţi, printr-un mesaj postat pe twitter, că suferă de hernie de disc, iar ProSport a încercat să afle cât timp ar putea petrece departe de teren liderul mondial, dar şi dacă participarea la Turneul Campioanelor (21-28 octombrie) e pusă sub semnul întrebării. Din primele informaţii, un verdict clar se va da după ce se va afla gravitatea exactă a accidentării, dar Simona ar putea fie să rateze prezenţa la Singapore, fie să fie nevoită să joace cu infiltraţii.

Problemele resimţite de Simona la Wuhan şi Beijing vin ca urmare a inflamării rădăcinii nervului sciatic, care face ca durerea să "evadeze" în coapse. Practic, odată căpătată accidentarea, sportivului îi este imposibil să se mişte la parametri normali, iar detaliul a putut fi sesizat cu uşurinţă în timpul celor două turnee din Asia. Mergând mai departe, perioada de pauză recomandată pentru cei care suferă de hernie de disc este, în medie, de trei luni, dar poate varia între două şi şase luni.

Contactat de ProSport, unul dintre apropiaţii Simonei a făcut anunţul îngrijorător: tratamentul pentru ameliorarea durerilor durează cel puţin două săptămâni, ceea ce înseamnă că, dacă are noroc, Halep ar putea fi aptă din nou cu doar câteva zile înaintea Turneului Campioanelor de la Singapore. În acest moment, participarea la turneul de la Moscova (15-21 octombrie) e exclusă, iar singura şansă a Simonei pentru a juca la Singapore sunt injecţiile: "În mod excepţional, poate juca la Turneul Campioanelor cu infiltraţii cu cortizon eco sau cortizon rengen. Dar e nevoie de 10 sau 12 şedinţe", spune un om din anturajul Simonei.

"E anormal că a jucat. Nu poţi face sport de performanţă în puseu acut, recuperarea durează cel puţin două luni"

Pentru a completa tabloul, ProSport a stat de vorbă cu un medic specialist în sport, iar concluziile sunt, de asemenea, îngrijorătoare. Simona nu ar fi trebuit să forţeze la Wuhan şi Beijing şi, dacă accidentarea e una gravă, şi-ar putea reveni în două luni: "Nu toate herniile de disc trebuie operate. Dacă s-a rupt fragmentul din disc şi a migrat, a căzut şi apasă pe măduvă, pe terminaţii nervoase, uneori trebuie operată. La handbal, Steluţa Luca a avut o problemă de genul acesta. S-a dus la Viena la vremea respectivă, dar acum se poate face şi în România. Se infiltrează o substanţă, un antiinflamator, un derivat de cortizon pentru a scădea inflamaţia. Apoi, cu fizioterapie, cu gimnastică de recuperare, poţi să scapi de intervenţia chirurgicală.

Recuperarea durează vreo două luni, dacă faci sport de performanţă. Dar depinde, pentru că hernia de disc este de mai multe niveluri. De la faptul că s-a mişcat discul de la locul lui până la ruperea unei bucăţele din disc şi migrarea lui în canalul medular. Dacă a avut problema asta şi a încercat să joace, este anormal. Nu poţi face sport de performanţă în puseu acut", sunt cuvintele medicului.

Medicul Generaţiei de Aur, Pompiliu Popescu, a comentat accidentarea Simonei Halep: "Mai sunt două săptămâni jumătate până la competiţie şi eu zic că se poate reface. Există şi soluţia injecţiilor, dar e bine ca ele să nu se facă pentru că pot apărea alte probleme. Există şi alte soluţii de tratament, dar depinde dacă nu are şi semne sau fenomene neurologice. Cum ar fi amorţelile, deficitul motor. Nu le are încă, deci ea se poate recupera până atunci.

E vorba de un disc care compresează o rădăcină de nerv şi nu se poate ajunge la ceva foarte grav. Este avertizată acum şi în cel mai rău caz se intervine acum. Dacă aş fi medicul ei i-aş recomenta repaus, tratament şi recuperare. Repausul e cel mai important acum! Dacă ajungi să faci operaţie, într-o lună te poţi recupera. Dar ca să revii la intensitate maxima, ai nevoie de două luni. Au avut această problemă şi Chiricheş, Pancu, Goian, Năstăsie care joacă si astăzi. Mulţi...", a spus Pompiliu Popescu, în cadrul emisiunii ProSport LIVE.

În orice caz, decisive în economia situaţiei sunt testele pe care Simona le va face în perioada următoare, după cum chiar liderul mondial a anunţat: "Salutare, tuturor! Am vrut să vă ofer rapid noutăţi în privinţa stării mele. Am făcut azi un RMN la spate şi am aflat că am hernie de disc. Voi discuta cu doctorii în zilele următoare şi sper că voi reveni cât mai repede cu detalii. Vă mulţumesc tuturor pentru susţinere!", a fost mesajul Simonei, marţi, pe twitter.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.