Scandal la Wimbledon. Mai mulţi angajaţi din echipa de curăţenie susţin că au mâncat din tomberoanele de gunoi. Pe cine acuză şi replica celor învinuiţi

16 iul 2018 4474 afişări Tenis
Scandal la Wimbledon. Mai mulţi angajaţi din echipa de curăţenie susţin că au mâncat din tomberoanele de gunoi. Pe cine acuză şi replica celor învinuiţi Foto The Guardian

Mai mulţi membri din echipa responsabilă de curăţenia din incinta Wimbledon îşi acuză angajatorii. Angajaţii susţin că au fost nevoiţi să caute mâncare prin gunoi sau să se odihnească pe holuri, pentru că nu au avut la dispoziţie spaţii de odihnă. Declaraţiile vin la doar o zi după ce prestigiosul turneu de Mare Şlem s-a încheiat.

Mai mulţi îngrijitori au mărturisit pentru ziarul ”The Guardian” că au fost nevoiţi să caute mâncare prin gunoi, pentru că diurna asigurată de ALL England Lawn Tennis Club (AELTC) nu ar fi fost suficientă. Conform declaraţiilor, personalul pentru curăţenie îşi începea programul de lucru la ora locală 08:00, şi urmă să primească o oră pauză în intervalul 12:00-15:00, timp în care angajaţii încercau să facă rost de hrană până la finalul programului, care era la ora locală 22:00. În rest, lucrătorii nu mai primeau alte pauze sau mâncare. Aceştia susţin, potrivit sursei citate, că AELTC nu ar fi asigurat bani suficienţi pentru mese decente, care să ajungă întregii ture de lucru, care ajungea uneori şi la 15 ore.

Săptămâna trecută, The Guardian nota că muncitorii sunt plătiţi cu aceeaşi sumă, indiferent dacă fac tura de zi sau pe cea de noapte. O fostă angajată, care a lucrat la complexul din Wimbledon, le-a povestit jurnaliştilor: ”Echipa de curăţenie, care lucra şi 15 ore pe zi, primeşte 13 euro pentru mâncare şi doar o oră de pauză. E insuficient şi jignitor, în condiţiile în care alţi angajaţi lucrează şi mai puţin, şi primesc 34 euro diurnă
Mulţi dintre noi am ezitat să ne plângem, pentru că ştiam că se va căuta un ţap ispăşitor, dar problema este veche şi s-a înrădăcinat”.

”Clubul vrea să vadă îngrijitoarele, nu să le audă. Celelalte companii colaboratoare au destinate locuri amenajate pentru odihnă, în timp ce noi, majoritatea studenţi, suntem uitaţi pe holuri, printre coşuri de gunoi", a spus o altă angajată.

Replica AELTC nu a întârziat să apară. Într-un comunicat oficial, un purtător de cuvânt a replicat: ”AELTC apreciază tot personalul care contribuie la desfăşurarea campionatului şi se întâlneşte anual cu fiecare dintre antrepernorii noştri ca să se sfătuiască şi ca să stabilească tarifelor corespunzătoare, schimbul de ture şi zilele de odihnă. Personalul de curăţenie are la dispoziţie diurne pentru masă şi pauze, pe care sunt bineveniţi să le ia în zonele special destinate”.

Articol scris de Cristinel Roşu
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.