ŞOC la Wimbledon 2018. Roger Federer, învins în sferturi, de la 2-0 la seturi şi minge de meci. Cronica meciului: Regele a murit a doua oară

11 iul 2018 5027 afişări Tenis
ŞOC la Wimbledon 2018. Roger Federer, învins în sferturi, de la 2-0 la seturi şi minge de meci. Cronica meciului: Regele a murit a doua oară

Kevin Anderson a produs cea mai mare surpriză la Wimbledon 2018, dând peste cap mecanismul perfect al lui Roger Federer, în faza sferturilor de finală. Sud-africanul l-a întors pe deţinătorul trofeului de la 2-0 la seturi şi minge de meci, apoi s-a impus cu 13-11 în decisiv, la capătul unui meci dramatic, de 4 ore, 13 minute.

  • Kevin Anderson - Roger Federer - 2-6, 6-7(5), 7-5, 6-4, 13-11

Când meciul curgea lin. Normal...

Campionul în exerciţiu a deschis meciul cu break în faţa înaltului său adversar. Anderson a fost vulnerabil pe toată perioada manşei, închisă de Roger Federer în mai puţin de o jumătate de oră.

Setul doi a lăsat la iveală ezitări pe lovitura favorită a lui Federer. Anderson a profitat în primă fază, a pornit ca din tun cu 3-0, însă elveţianul a reuşit să egaleze, ducând setul spre tiebreak, chiar dacă sud-africanul a fost constant omul mai periculos, conducând în trei dintre ultimele patru game-uri pe lansarea principalului favorit - fără a obţine totuşi break.

Anderson a avut iniţiativa şi în tiebreak, dar, din nou, a ieşit pe locul doi: în primul punct a folosit bine returul spre corpul lui Federer pentru a obţine punct contra serviciului şi un 2-0 pe tabelă. La fel ca şi cu doar câteva minute înainte însă, nu a fost o desprindere decisivă. Federer s-a folosit de slice şi săritura scăzută a mingii pentru a-l încurca pe sud-african, recuperând şi mai apoi făcând saltul în faţă, cu serie de trei puncte câştigate consecutiv. Două servicii marcă-înregistrată şi un rever decisiv în lung de linie au completat sprintul octuplului campion spre 5-2. Anderson a avut nevoie de un serviciu doi forţat pentru a rămâne la distanţă rezonabilă de adversar. Federer şi-a complicat existenţa, la 6-3, ratând în spatele serviciului două forehanduri din poziţii dominante. Deţinătorul trofeului şi-a reparat însă greşeala pe retur, dominând din nou de pe linia de fund a terenului, şi şi-a dublat avantajul la seturi, 2-0 după o oră şi 20 de minute de joc.

Salvând actul doi, în ciuda greşelilor şi a ameninţării crescânde venite din partea lui Kevin Anderson, Federer şi-a trecut în cont al 300-lea set al carierei la All England Club şi şi-a egalat şi recordul pentru cea mai lungă serie de seturi câştigate consecutiv la Londra - 34.

Federer, de la minge de meci, direct în corzi. Anderson a făcut spectacol 'la curtea Regelui'

Setul trei a curs fără perturbări, până aproape de final.

La 5-4 pentru 'Rege', a început nebunia: Federer a ratat minge de meci pe retur, Anderson a apăsat acceleraţia şi, la 5-5, a profitat de ezitările apărute şi pe rever, şi pe forehandul elveţianului, pentru a face break. Federer a început în transă jocul de totul sau nimic de la 5-6. A sprintat spre 40-0, însă Anderson a avut nouă vieţi în acest set şi le-a folosit pe toate, pentru a întrerupe seria-record de 34 de seturi câştigate consecutiv de elveţian pe iarba de la Wimbledon.

Setul trei a urmat un curs similar. Patru game-uri în care serveorul s-a impus fără emoţii, apoi schimburi din ce în ce mai tăioase. Anderson a găsit breşa în celebrul game şapte, afăcut break şi a ameninţat cu decisivul. Două game-uri albe, împărţite echitabil, apoi un senzaţional game de final pe serva lui Anderson, construit cu lovituri câştigătoare, în care Federer a fost la un fir de iarbă de recuperarea break-ului. Anderson a răspuns însă loviturilor excepţionale ale lui Federer cu execuţii proprii stelare şi, după două egalităţi şi minge de break, a închis manşa învingător, cu as.

Decisiv cât o finală, cu raliu de 21 de puncte care l-a convins pe Federer să schimbe tactica

Primul care a resimţit presiunea în start de set decisiv a fost Federer. Anderson a continuat să evolueze la un nivel de excepţie, iar la 1-1 şi 0-30 a avut de gestionat o situaţie delicată. A revenit cu as, forehand câştigător şi multă precizie la serviciu, rezistând iureşului din Africa de Sud.

Moment critic pentru Anderson: la 2-3, o eroare mare, cu dreapta din interiorul terenului trimisă dincolo de culoarul de dublu, şi... 0-30. Serviciul, reverul şi forehandul inside-out marca Anderson au fost insă magistrale, în această succesiune, sub presiune. A fost rândul sud-africanului să revină cu patru puncte consecutive de la 0-30, pentru o a treia egalitate în set, la 3-3.

Loviturile puternice ale lui Anderson au măcinat şi în startul game-ului următor, pe serviciul lui Federer. Dar, aşa cum a făcut-o de atâtea ori pe terenul pe care îl numeşte acasă, Federer s-a putut bizui pe serviciu. Patru puncte de nereturnat. 4-4.

Balanţa a continuat să se dea peste cap violent, dintr-o parte în alta, cu repeziciune. Anderson s-a trezit luat la pumni pe lansare de la 40-0, dar serviciul său i-a îndoit mâna Regelui Roger atunci când a contat mai mult - la minge de break şi 5-3. Două egalităţi mai târziu, calmul sud-african se salva, după un rever în plasă al deţinătorului trofeului.

Prima greşeală a meciului pe schema serviciu-voleu pentru Federer a venit într-un game 9 în care elveţianul a spus răspicat că va juca mai agresiv şi puncte mai scurte. În game-ul precedent, Anderson tocmai ce ieşise învingător dintr-un maraton ca pe zgură, nadalian, de 21 de lovituri. Un tip de raliu care, evident, nu i-a plăcut lui Federer.

Egalitatea persista, la 40 de minute de la startul decisivului. 5-5, după un hold la zero al lui Kevin Anderson în setul 5.

Finalul-bis al lui Federer

Roger Federer s-a ţinut de strategie. A servit aspru şi, din patru puncte, a expediat game-ul său, punându-l din nou în oala cu presiune pe Anderson. Forehand câştigător, apoi atac-tăvălug peste fileu şi voleu de generic. Anderson, o dată în plus, a găsit resurse şi răspuns în serviciu. Expresul din Basel a dat capul pe spate, dezamăgit, după ce o execuţie pretenţioasă nu a găsit terenul. S-a văzut egalat de la 30-0 contra serviciului. La egalitate, Anderson i-a înfipt un cuţit în inimă - serviciu în exterior, ca o săgeată supersonică. Să fi fost vibraţiile acelei mingi cele care au făcut ca mâna elveţianului să tremure puţin şi să trimită dreapta prea lung... Certitudinea: setul a ajuns în prelungiri. La 6-6. Fără posibilitate de tiebreak. Federer a fost la două puncte de victorie, aici.

Fără discuţie, Anderson a fost în zi de graţie, miercuri, pe Terenul 1. S-a descurcat şi când returul lui Federer a venit direct pe tuşă, iar jocul său sub presiune a fost impecabil de la 0-2. La 7-7, Roger Federer a avut un nou game complicat pe serviciu, după o greşeală cu voleu care l-a lăsat pe sud-african la două puncte de break. Însă decisivul nu avea să se încheie aici.

Borna 4 ORE de joc. În decisiv, scorul îngheţat la 10-10. Serviciul lui Federer rezista, cu doar patru puncte cedate în spatele primului serviciu. Frecvenţa primului serviciu scăzuse însă la sub 65% pentru numărul doi mondial, de la +70.

Federer a comis-o, la 11-11

Cum, ce? Mda... Prima dublă greşeală a meciului a apărut din racheta elveţianului la 2-2 la seturi, 11-11 la game-uri şi 30-30. Necaracteristic. Un forehand ratat a venit mai apoi şi i-a pus lui Kevin Anderson break-ul în termobag.

Federer a sperat doar câteva secunde la reluare. Pe o eroare a lui Kevin Anderson. Au urmat însă servicii glaciale, robotice ale uriaşului de 2,03 m. Şi cel mai mare şoc al turneului de la Wimbledon, care şi-a pierdut campionul în exerciţiu şi principalul favorit. Pe scurt, Regele a mai murit o dată la Wimbledon. 11-13. La zece ani de la prima păţanie a Regelui: 7-9 în finala memorabilă cu Rafael Nadal.

Citeşte şi: SPECIAL Zece ani de la finala-capodoperă a Wimbledonului. "Acel meci s-a remarcat datorită spectaculozităţii, ca valoare artistică". Cum se vede acum acel Federer - Nadal, sau 'cel mai mare meci din istoria tenisului'

Cifrele relevante ale statisticii în partida Federer - Anderson

Aşi: 16 - 28

Duble greşeli: 1-3

Lovituri câştigătoare: 61 - 65

Greşeli neforţate: 33 - 31

Total puncte: 195 - 190

Metri acoperiţi pe teren: 3469,9 m - 3185,6 m

Frecvenţa primului serviciu: 69% - 67%

Puncte câştigate pe serviciul 1: 79% - 76%

Puncte câştigate pe serviciul 2: 59% - 52%

Puncte câştigate pe retur: 32% - 27%

Puncte la fileu: 28/39 - 15/31

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.