Culisele "războiului" româno-moldovenesc pentru Postolachi | Federaţia din Rep. Moldova arată cu degetul un înalt oficial FRF: "Avem boală pe el, ne-a mai privat de un fotbalist" vs. "Nu mă simpatizează pentru că-i băteam pe toţi şi luam trofee"

16 oct 2018 20394 afişări Stranieri
Culisele "războiului" româno-moldovenesc pentru Postolachi | Federaţia din Rep. Moldova arată cu degetul un înalt oficial FRF: "Avem boală pe el, ne-a mai privat de un fotbalist" vs. "Nu mă simpatizează pentru că-i băteam pe toţi şi luam trofee"

Federaţia de Fotbal din Republica Moldova nu renunţă nici în ruptul capului la gândul de a pune mâna pe Virgiliu Postolachi, atacantul de 18 ani de la Paris Saint-Germain care a primit deja cetăţenie română, iar motivul din spatele "războiului" dus de fraţii de peste Prut e legat de Mihai Stoichiţă, actualul director al Comisiei Tehnice din cadrul FRF.

Românii şi moldovenii se judecă la FIFA pentru a obţine dreptul de a-l folosi pe atacantul născut la Edineţ, iar un oficial din federaţia vecină rămâne ferm pe poziţii: "Postolachi poate juca doar pentru Moldova sau pentru Franţa, acolo unde trăieşte de la trei ani. Regulamentul FIFA este clar, nu avem ce să negociem. Luptăm până la capăt pentru acest băiat născut în Moldova", a declarat Dragoş Hîncu pentru Libertatea, în timp ce un alt oficial al moldovenilor a anunţat că motivul din spatele luptei dure în care s-au angrenat moldovenii e legat de Mihai Stoichiţă: "Avem boală pe el!", spune acesta, sub protecţia anonimatului.

De ce vor moldovenii să se răzbune pe Stoichiţă

În momentul în care Postolachi şi-a luat cetăţenia română, a părut clar că tânărul atacant va reprezenta naţionala noastră, dar, în cele din urmă, totul se va decide la FIFA, unde s-a deschis deja un proces. Cum s-a ajuns, însă, în această situaţie?

Substratul poveştii trebuie căutat în 2013, când Stoichiţă, pe atunci antrenor la Şeriff Tiraspos, redirecţiona un fotbalist născut în Republica Moldova, la Tighina, spre naţionala Armeniei: "În 2013, pe vremea când era antrenor la Şeriff Tiraspol, ne-a mai privat de un fotbalist. E vorba de fundaşul Artiom Haceaturov, născut în Tighina, care jucase pentru naţionalele de juniori şi de tineret ale Moldovei, dar pe care Stoichiţă l-a direcţionat, la 20 de ani, spre naţionala de seniori a Armeniei. Stoichiţă avea legături cu Federaţia armeană, de când antrenase reprezentativa lor", spune un oficial moldovean, pentru sursa citată.

În timp ce Haceaturov a prins doar două selecţii pentru naţionala Armeniei, Stoichiţă şi-a atras antipatia oamenilor din fotbalul moldovean, dar "Lippi" nu se consideră vinovat. Dimpotrivă, spune că nu a avut nicio implicare în cazul armeanului şi că ura i se trage de la trofeele câştigate cu Şeriff Tiraspol: "N-am avut nicio legătură cu alegerea făcută de Artiom Haceaturov. Eu când am ajuns la Şeriff, Haceaturov demarase deja formalităţile de a juca pentru Armenia. Vorbea doar rusă. Cum era să lupt eu împotriva Moldovei? Ştiu că n-am fost simpatizat în Moldova, pentru că îi băteam pe toţi şi luam toate trofeele cu Şeriff Tiraspol. Suporterii mă înjurau şi mă criticau pentru că antrenez o echipă rusească. Dar ce vină aveam eu că Şeriff joacă în campionatul Moldovei?", a spus, pentu Libertatea, şeful Comisiei Tehnice din cadrul FRF.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.