Cutremur în arbitrajul românesc! Un arbitru internaţional se autodenunţă: "Ne desfăşurăm activitatea ilegal, nestatutar şi încălcând regulamentele. Recunosc că am greşit şi sper să primim clemenţă". Reacţia CCA + ce spune şeful AJF Bihor: "Da, Protocolul de Colaborare e un fals". Argumentele aduse

5 nov 2018 18190 afişări Fotbal Intern
Cutremur în arbitrajul românesc! Un arbitru internaţional se autodenunţă: "Ne desfăşurăm activitatea ilegal, nestatutar şi încălcând regulamentele. Recunosc că am greşit şi sper să primim clemenţă". Reacţia CCA + ce spune şeful AJF Bihor: "Da, Protocolul de Colaborare e un fals". Argumentele aduse
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

UPDATE Radu Bitea, preşedintele AJF Bihor şi cel indicat de mai multe surse ProSport ca fiind din tabăra celor care ar fi trimis "autodenunţul" lui Octavian Şovre, a comentat cazul pentru ProSport. Cei doi au fost contracandidaţi la şefia AJF Bihor şi sunt percepuţi de către oamenii din fotbalul local ca rivali vechi. "Nu ştiu eu cine e atrimis, ce o trimis, şi eu am avut chestiuni din astea acum vreo trei-patru luni, tot aşa denunţuri anonine...În schimb pot să spun că Protocolul acela de colaborare e un fals. De ce? Ştampia care apare acolo e concepută la vreo şase luni după data de 1 iunie 2016, cum se arată acolo. Inclusiv secretarul dânsului recunoaşte că nu ştie de acest protocol, nu l-a văzut în viaţa lui. Nu există în mapa noastră de corespondenţă. Am şia dus la cunoştinţa domnului Deaconu că e un fals (n.red. - vicepreşedinte CCA)...dar, da e un fals, de autodenunţ nu ştiu nimic", a spus acesta.

"Cu o săptămână înainte de alegeri şi-a dat demisia şi după ce am câştigat eu, el cu câţiva arbitrii, supăraţi, au preferat să se mute la Satu Mare, fără să existe acest Protocol de Colaborare. A apărut alterior. De ce? Ca să se disculpe, el şi alţi arbitri, că au arbitrat ilegal în Satu Mare. Acest Protocol a venit la câteva luni...Adică, la Bihor se dădeau indisponibili, că îi doare capul, că au examene, dar erau buni să arbitreze în Satu Mare. Asta până am descoperit. Regulamentele spun clar că arbitrii divizionari sunt delegaţi de CCA, am vorbit cu Sandu Deaconu, i-am spus care e chestiunea, că eu fals. Ei probabil au făcut asta, ca să nu aibă repercursiuni, adică suspendări. Deci ştampila e concepută în noimebrie, la şase luni după, nu are număr de înregistrare, iar propriul lui secretar, că au când am venit la Asociaţie am preluat tot personalul, inclusiv pe fostul lui secretar, s-a dus la notar, ca să fie el liniştit, şi a spus că el nu cunoaşte acest document, nu există în corespondenţa noastră", a mai explicat Bitea.  


UPDATE Fostul mare arbitru internaţional Ion Crăciunescu a comentat pentru ProSport: "Nu cumva e autodenunţ că au zis că arbitrează anumite meciuri şi au încasat doar banii?! Şi-au făcut chitanţe unul la altul...Autodenunţ pe ce atunci? Că te-ai dus tu acolo şi celălalt a venit la tine. E protocol! Se poate face, nicio problemă. Nici la Divizia C nu au fost meciurile astea, că acolo deleagă Federaţia, deci e problemă de campionat judeţean.

Păi şi eu acum mulţi ani am făcut schimb de experienţă cu alţii din alt judeţ, adică ei să vină la noi şi noi să mergem acolo. Repet, asta să nu fie problema: să nu apară meciuri arbitrate mai multe faţă de cât au arbitrat. Bine, asta e caz penal, sper să nu fie aşa. Îl ştiu pe Şovre, e un om serios, la Kovacs...nu am încredere".


UPDATE Octavian Şovre, care a făcut parte din brigada de arbitri care a condus meciul FCSB - Astra 1-0, a fost protagonistul unui moment care nu-i face cinste unui arbitru. Tuşierul Şovre l-a revoltat pe Gigi Mulţescu din cauza limbajului neadecvat la adresa antrenorului cu portarii al Astrei!


UPDATE Vizibil luat prin surprindere de autodenunţul lui Octavian Şovre, vicepreşedintele CCA, Alexandru Deaconu, s-a eschivat în momentul în care a fost întrebat de reporterul ProSport cum comentează informaţia zilei în arbitrajul românesc: "Dacă aveţi întrebări legate de acest aspect, vă rog să le înaintaţi departamentului de comunicare din cadrul Federaţiei Române de Fotbal. Este un... ăăăă... un regulament pe care trebuie să-l respectăm în cadrul FRF", a declarat Deaconu pentru ProSport


Octavian Şovre, arbitru cu ecuson FIFA şi preşedinte al Comisiei Judeţene de Arbitri (CJA) Bihor, apare ca semnatar al unui autodenunţ trimis la FRF, CCA şi către presa sportivă. La cele două instituţii fotbalistice şi în redacţii a ajuns o scrisoare deschisă semnată de Octavian Şovre, în care acesta anunţă că a condus ilegal meciuri disputate pe suprafaţa altui judeţ, respectiv Satu Mare, forul de aici al "flueiraşilor" fiind condus de Istvan Kovacs.

ProSport a încercat să ia legătura cu arbitrul, pentru ca acesta să confirme autenticitatea documentelor, dar Şovre n-a putut fi, deocamdată, contactat.

"Subsemnatul Şovre Octavian, arbitru în cadrul CCA, prin prezenta vă aduc la cunoştintă faptul că împreună cu alţi colegi care domiciliem în judeţul Bihor, ne desfăşurăm activitatea în cadrul CJA Satu Mare ilegal, nestatutar şi încălcând regulamentele în vigoare, în special art.83 din ROAF... Totodată vă aduc la cunşotinţă că Protocolul de colaborare ataşat este FALS", se arată în autodenunţul semnat cu numele lui Şovre.

"Am folosit o ştampilă ce nu am predat-o CJA Bihor la sfârşitul mandatului meu de preşedinte CJA Bihor, am antedatat-o şi după cum se observă la Bihor nu are număr de înregistrare. Îmi asum cele afirmate deoarece NU doresc ca acest document aflat deja în anchetă să îmi pericliteze cariera de arbitru. Recunosc că am greşit şi sper împreună cu ceilalţi colegi să primim clemenţă", se arată într-un alt pasaj al documentului care ar fi fost trimis de Şovre.

Adresa de la care a fost trimisă scrisoarea, prin poştă, este Asociaţia Cavalerii Fluierului, Strada Sovata, nr. 53, Oradea, Bihor.

Ce conţinea Protocolul de Colaborare, semnat de Şovre şi de Kovacs

Obiectivele colaborării:

 • sprijinirea arbitrilor în activitatea lor
 • asigurarea unui număr suficient de jocuri pentru arbitri
 • asigurarea arbitrajelor calitative
 • asigurarea cantintativă a arbitrilor pentru competiţiile desfăşurate
 • dezvoltarea activităţilor desfăşurate

Obligaţiile părţilor semnatare ale acordului:

 • să se angajeze de disponibilitatea arbitrilor înainte ca aceştia să fie delegaţi
 • să informeze arbitrii din timp cu privire la delegarea lor  

Cine este Octavian Şovre:

 • Are 45 de ani şi e născut la Oradea
 • E consilier juridic şi a devenit arbitru în 1992. Asistent FIFA e din 2005
 • A condus CJA Bihor din ianuarie 2016 şi până în februarie 2017, când a demisionat. Explicaţia deciziei a apărut atunci tot printr-un comunicat. "Domnul Codre (n.red. – Liviu Codre, preşedinte la CSM Olimpia Salonta), membru în Comitetul Executiv al AJF Bihor, a încercat de-a lungul mandatului meu diverse tertipuri de a influenţa negativ activitatea CJA Bihor, neavând succes. În cursul acestei săptămâni, mi-a transmis prin diverşi interpuşi că luni, 27 februarie, când sunt alegeri la AJF Bihor, mă va schimba de la şefia CJA Bihor. Acest fapt, care încalcă grav regulamentele în vigoare, l-am adus la cunoştinţa dumneavoastră, domnule preşedinte (n.red. – Valer Vancea). Nu s-a luat nicio măsură în legătură cu această ingerinţă".
 • Arbitrul asistent a participat în premieră la o ediţie a Jocurilor Olimpice, cea din Brazilia. A fost delegat la una dintre semifinalele turneului de fotbal, Brazilia – Honduras.
 • E de peste 13 ani pe lista arbitrilor-asistenţi FIFA. A condus peste 130 de meciuri internaţionale, inclusiv din grupele Ligii Campionilor sau Europa League. A fost în brigada unora ca Haţegan, Alexandru Tudor sau Cristian Balaj.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.