EXCLUSIV | Adevărul despre războiul intern de la "noul Rapid": sunt "zburaţi" toţi apropiaţii lui Daniel Niculae. Cum au fost îndepărtate simbolurile, cine deţine puterea în club şi ce se întâmplă cu Maftei după ce Schumacher a fost dat afară

1 oct 2018 11626 afişări Fotbal Intern
EXCLUSIV | Adevărul despre războiul intern de la "noul Rapid": sunt "zburaţi" toţi apropiaţii lui Daniel Niculae. Cum au fost îndepărtate simbolurile, cine deţine puterea în club şi ce se întâmplă cu Maftei după ce Schumacher a fost dat afară

"Noul Rapid" se află la ora marilor schimbări, cu Constantin Schumacher dat afară luni şi înlocuit pe banca tehnică de cuplul Daniel Pancu - Nicolae Grigore, iar mutările din Giuleşti au, dincolo de explicaţiile oficiale, un substrat mult mai adânc. Din informaţiile pe care ProSport le-a obţinut în ultima perioadă, Schumacher a căzut victima războiului intern de la Rapid. Învingători în războiul intern cu Daniel Niculae, oamenii din barca primarului Dan Tudorache - Ovidiu Burcă şi avocatul Andrei Nicolescu - i-au înlăturat, unul câte unul, pe apropiaţii lui Daniel Niculae. Nico, fostul preşedinte aflat într-un conflict prelungit cu Burcă şi Nicolescu, a refuzat să mai facă parte din proiect motivând că-i lipseşte transparenţa promisă anul trecut, la startul în Liga 4, a plecat în iunie. Din acel moment au început epurările.

Totul a început spre în toamna anului trecut, când Academia Rapid a pierdut în tribunal primele încercări de a obţine personalitate juridică. Daniel Niculae şi Daniel Pancu au acuzat conducerea (Ovidiu Burcă şi Andrei Nicolescu), spunând că sunt puse în pericol eforturile din teren. Conflictul s-a aplanat, dar a rămas mocnit. La finalul sezonului 2017/2018, nemulţumit de faptul că primarul Dan Tudorache, adevăratul decident executiv, merge pe mâna cuplului Burcă-Nicolescu, Niculae a răbufnit din nou. Evenimentele din aprilie-mai-iunie, cu acea trecere secretă de la Asociaţie Sportivă la Societate Comercială, neregulile din contracte pe care Florin Talpan le-a acuzat (folosirea cinci jucători profesionişti) şi lipsa de putere reală în club, au provocat ruptura. Daniel Niculae a abandonat corabia în care se afla, printre alţii, bunul prieten Daniel Pancu. Relaţia celor doi, consideraţi locomotivele noului proiect, pare că s-a rupt definitiv, iar declaraţiile reci date în spaţiul public nu fac decât să confirme. Acum, cu Nicolae plecat, apropiaţii atacantui sunt înlăturaţi pe rând.

Schumacher, ultimul dintr-o listă a "maziliţilor"

Luni, Constantin Schumacher a devenit ultimul om adus de Daniel Niculae care e înlăturat din proiectul "noului Rapid". Practic, după 49 de meciuri în care a pierdut o singură dată (0-2 cu Turris Turnu Măgurele, în Cupa României), i s-a făcut vânt după o victorie importantă, 3-1 cu Făureiul lui Bănel Nicoliţă, reproşându-i-se că n-a câştigat mai concludent.

Evident, nu lipsa rezultatelor a stat în spatele deciziei, ci altceva.

Prima victimă a epurărilor a fost Nicolae Stanciu. Anunţat pe poziţia de manager general al clubului ca înlocuitor al lui Ovidiu Burcă, fostul căpitan a făcut turul televiziunilor astă-primăvară, dând declaraţii în numele "noului Rapid". Un simbol al Giuleştiului, fostul căpitan a avut ultima apariţie oficială la finala Cupei pe Bucureşti, în iunie. Apoi a dispărut din peisaj odată cu plecarea lui Daniel Niculae. Ulterior, acelaşi Stanciu a mărturisit că, de fapt, n-a ocupat niciodată funcţia şi în acte, el fiind adus cu promisiunea că îl va înlocui pe Burcă, fără ca acest lucru să se şi întâmple.

Următorul pe listă a fost Mihai Iosif. Artizan al promovării AFC Rapid din Liga 5 în Liga 4, în sezonul 2016-2017, Iosif e un om cu mare experienţă, avea un rol important în creşterea tinerilor. Iosif a fost adus anul trecut ca "secund" al lui Schumacher. Acum s-a anunţat că antrenor secund al lui Pancu va fi Nicolae Grigore.

O altă schimbare de direcţie a fost cea din lot. Conducerea a preferat să meargă pe mâna jucătorilor cu experienţă, aduşi pe contracte mai mari, în ciuda fotbaliştilor de viitor ceruţi de Schumacher. "Am nevoie de mai mulţi jucători tineri în Liga 3", spunea Schumi, imediat după ce învingea Steaua şi făcea rost de biletele pentru Liga 3.

Relevant, în acest balet al venirilor şi plecărilor, este că după îndepărtarea lui Daniel Niculae în club a fost adus Adrian Iencsi. Ovidiu Burcă a discutat cu fostul fundaş încă de anul trecut, pentru a-l aduce la Academia Rapid, dar Daniel Niculae s-a opus, spun sursele noastre. Acum, cu Nico dispărut din peisaj, Iencsi a fost cooptat în proiect.

Pleacă şi Vasile Maftei

Sursele ProSport spun că, odată cu Schumacher, va pleca de la "noul Rapid" un alt veteran care a acceptat să joace în Liga 4 pentru a ajuta echipa: Vasile Maftei. Convins de Niculae (cu care e prieten vechi, partener de tenis de câmp şi chiar vecin) să se alăture proiectului, Maftei era o voce importantă din vestiar, însă în acelaşi timp şi un tip vocal, care îşi cere drepturile.

Dealtfel, imediat după ce a fost demis, Schumacher a declarat pentru gsp.ro: "Nu ştiu dacă pleacă şi Maftei, dar dacă se va întâmpla asta înseamnă că unele lucruri nu sunt în regulă. E un jucător important, e o parte din istoria Rapidului. Sper ca obiectivul să rămână acelaşi, promovarea. Acum aştept oferte. Am licenţa Pro de doi ani şi aştept oferte".

Acum, cu Niculae, Stanciu, Iosif şi Schumacher plecaţi, Ovidiu Burcă şi Andrei Nicolescu se bucură de mână liberă la club, ajutaţi de sprijinul atât de important al primarului Dan Tudorache. Practic, Rapidul şi-a îndepărtat simbolurile cu care a pornit la drum şi merge mai departe pe mâna unui avocat apropiat de Sebastian Ghiţă şi a unui fost jucător cu valenţe de conducător.

Pentru Pancu, urmează o perioadă complicată, pentru că, susţin sursele ProSport, trimiterea lui pe banca tehnică ar putea reprezenta doar punerea într-o poziţie din care, la nevoie, ar putea fi îndepărtat mult mai uşor decât din cea de preşedinte.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.