Răzvan Burleanu, spectator la Cupa Satelor: ”Sperăm ca un jucător de aici să ajungă la loturile naţionale”

3 nov 2018 724 afişări Nationala
Răzvan Burleanu, spectator la Cupa Satelor: ”Sperăm ca un jucător de aici să ajungă la loturile naţionale”

În Zona Olteniţa, lider cu maximum de puncte este echipa antrenată de poştaşul din Gălbinaşi

De la începutul lunii octombrie, pentru circa 10.000 de copii din satele şi comunele României zilele de sâmbătă au o savoare aparte. Cu vârste de până la 13 ani, toţi se întâlnesc pe terenurile de fotbal din ţară şi participă la meciurile primei competiţii oficiale din viaţa lor: Cupa Satelor. O astfel de etapă a avut loc sâmbătă în comuna Chirnogi, acolo unde s-au disputat partidele rundelor 5 şi 6 din cadrul Zonei Olteniţa şi unde spectator de onoare a fost preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.

Chiar dacă mulţi nu ştiu să se lege încă la şireturi, iar şorturile pe care le poartă par pantaloni lungi, micuţii fotbalişti din mediul rural au demonstrat că au spiritul de luptător în sânge. S-au bătut pentru fiecare minge ca şi cum ar fi fost vorba de finala Campionatului Mondial, s-au bucurat la goluri aşa cum au văzut că o fac idolii lor de la televizor, au părăsit terenul cântând sau plângând, în funcţie de scor, dar mai presus de toate, s-au bucurat de fotbal şi de clipele lor de glorie. Care, cu multă muncă şi sacrificii pot deveni momentele de aur ale unei întregi ţări. Acesta e, de altfel, şi obiectivul acestei competiţii.

"Pe termen lung, aşteptările noastre sunt foarte mari. Ne dorim să avem un jucător care să facă pasul la nivelul loturilor naţionale. Iar dacă un jucător descoperit în Cupa Satelor va face parte într-unul dintre loturile naţionale, vom considera acest proiect ca unul de real succes. Pe termen scurt ne dorim să avem un număr cât mai mare de comune care să participe la acest proiect. Pe termen mediu, pentru anul următor, ne dorim să avem deja descoperiţi cei mai talentaţi copii în Cupa Satelor şi care să facă deja parte din competiţia numită Turneul Speranţelor, o competiţie dedicată tuturor judeţelor, adică să facă parte din selecţionata fiecărui judeţ din România la această categorie de vârstă, Under 14", a declarat Răzvan Burleanu.

Aflată la prima ediţie, Cupa Satelor este o competiţie dedicată doar copiilor din mediul rural, o premieră pentru România de după Revoluţie. Ea vine ca o continuare a strategiei FRF. "În urmă cu 4 ani am demarat un proiect de scouting la nivelul mediului rural. Proiectul s-a numit ”Transformă uliţa în stadion”. După care acest proiect a devenit proiectul numit ”Performanţa are viitor”. De aici rezultatele au devenit mult mai relevante, iar astăzi asistăm pentru prima dată în România de după Revoluţie, la o competiţie dedicată doar copiilor din mediul rural", a explicat Burleanu.

Vlad Munteanu: "Copiii de aici au multe şanse de reuşită în fotbal"

Prezent la Chirnogi, Vlad Munteanu, managerul operaţional al loturilor de juniori şi tineret, a fost încântat de ce a descoperit pe teren: ”Comparativ cu ceea ce s-ar întâmpla şi la Bucureşti la aceeaşi vârstă, observ că nu există presiunea părinţilor. Aici probabil oamenii mai sunt şi pe la muncă, mai au grijă şi de gospodării”. El spune că baza de selecţie oferită de Cupa Satelor e inestimabilă: ”Dacă vom compara un copil venit dintr-un mediu mult mai rău cu al unui copil care probabil are tot ce îi trebuie acasă e clar că cel care are acele nevoi şi vrea să iasă din mediul acela anevoios în care trăieşte are mai multe şanse de reuşită. Fac aici o comparaţie, băiatul meu fiind cam de aceeaşi vârstă. El are cam tot ce îşi doreşte acasă din perspectiva ghetelor, echipamentului, iar aici văd nişte copii care au venit poate să joace cu adidaşii cu care merg la şcoală, cu adidaşii cu care merg poate şi la biserică, la joacă cu copiii, ceea ce spune multe. Şi ştim foarte bine că cei care au avut un mediu anevoios au reuşit să iasă din el şi cred că sportul face ca aceşti copii să-şi dorească mult mai mult”, a explicat fostul fotbalist.
El a ţinut să le amintească antrenorilor angrenaţi în această competiţie că oricând au nevoie de ajutor logistic sau în pregătire îl pot găsi la FRF: ”Şcoala Federală de antrenori are uşile deschise către orice antrenor. Avem suportul UEFA în ceea ce înseamnă planificarea de la o vârstă fragedă. E uşa deschisă permanent şi pot veni oricând”, a mai spus Vlad Munteanu.

Investiţia FRF în această competiţie este de 100.000 de euro

Începută în octombrie, cu fazele locale, Cupa Satelor va continua cu faze zonale, judeţene, regionale şi se va încheia cu turneul final, care va avea loc în luna iunie 2019, atunci când va fi desemnată prima campioană naţională. Investiţia FRF în proiect e de circa 100.000 de euro. ”Este responsabilitatea noastră să facem acest lucru, fiindcă în afara unui asemenea sistem competiţional, echipe cum sunt cele care evoluează la Chirnogi nu ar fi putut să joace fotbal. Ne-am dori ca anul viitor să depăşim 12.000 – 13.000 de copii şi, bineînţeles, ca echipele să continue. Şi aceşti copii să continue să joace fotbal. Fie la nivelul comunelor, fie, cei mai buni dintre ei, să facă pasul către echipe de primă ligă, de ligă secundă. Mă refer la loturile lor de copii şi juniori. Pentru că deja interesul cluburilor a început să crească pe această competiţie. E o bază foarte largă de selecţie, pe care nimeni nu a luat-o în considerare”, a mai explicat Răzvan Burleanu.

Poştaşul-antrenor face minuni cu echipa din Gălbinaşi

Fără punct pierdut în Zona Olteniţa, echipa comunei Gălbinaşi este antrenată de poştaşul din localitate. Alexandru Ţincu face totul din pasiune de doi ani. A programat antrenamentele după orele de serviciu şi spune că nici un copil nu lipseşte: ”Am luat competiţia foarte în serios. În fiecare zi, de la 4 la 6 facem antrenamente. Sunt factor poştal, aşa că doar în timpul liber fac. Nu sunt plătit, nu sunt remunerat, fac numai din plăcere. Antrenez de doi ani echipa”, ne-a explicat el. Alexandru Ţincu a fost impresionat de vizita preşedintelui FRF: ”Am fost surprinşi plăcut că a venit şi domnul preşedinte. E foarte bine că a venit. E altceva când vede un om de sus, de la Federaţie”, a mai spus acesta.

Echipa din Gălbinaşi, alături de celelalte aproximativ 930 de echipe înscrise în competiţie concurează pentru un premiu la care visează orice copil din România: o deplasare cu naţionala României. ”Cea mai bună echipă va fi alături de prima reprezentativă a României într-o deplasare şi, bineînţeles, celelalte echipe din vârful clasamentului vor avea posibilitatea să fie alături de tricolori la un meci de acasă al acestora. Dar vor fi şi foarte multe alte premii pe care vor putea să le câştige. Sau alte experienţe care pentru ei contează foarte mult”, a explicat preşedintele FRF.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.