#Rapidulcapturat | Cine sunt oamenii care, în spatele legendelor, conduc "noul Rapid". Politicieni, avocaţi ai unor fugari căutaţi de Justiţie, inculpaţi în dosare grele şi foşti ofiţeri de Securitate şi-au făcut cuib în Giuleşti

4 oct 2018 16871 afişări Special
#Rapidulcapturat | Cine sunt oamenii care, în spatele legendelor, conduc "noul Rapid". Politicieni, avocaţi ai unor fugari căutaţi de Justiţie, inculpaţi în dosare grele şi foşti ofiţeri de Securitate şi-au făcut cuib în Giuleşti
GALERIE (7 de imagini) VEZI GALERIA

Jucătorii emblematici ai Rapidului vin şi pleacă, plimbaţi în care alegorice prin faţa mulţimii, cu coroane de hârtie pe frunte şi sceptre de ceară în mână. Daniel Niculae, Vasile Maftei, Constantin Schumacher, Nicolae Stanciu au venit, le-au făcut cu mâna din teren sau din studiourile TV suporterilor, şi-au angajat entuziaşti imaginea şi numele, apoi au dispărut de unde au venit.

Acum e rândul lui Daniel Pancu: a ajuns antrenorul clubului pe care-l iubeşte şi, sigur, se bucură. 

Şi totuşi, cine conduce, de fapt, „noul Rapid“, dacă tocmai cei din fruntea organigramei (Daniel Niculae a fost preşedinte, Nicolae Stanciu anunţat manager general, Constantin Schumacher antrenor) se plâng că „n-am avut putere de decizie“ şi „am simţit că nu suntem susţinuţi“? Cine să-i susţină, dacă tocmai ei, oamenii din vârful organigramei oficiale, se plâng că n-au avut susţinere?

ProSport vi-i prezintă pe cei care au contat şi încă mai contează, de fapt, în proiectul „noului Rapid“. Pe cei care au ieşit prea puţin în faţă (unii dintre ei, chiar deloc) şi care pot fi doar întrezăriţi uneori în culise, în spatele rândului de vedete de pe scenă, dar care n-au venit ca să plece şi care ţin pâinea şi cuţitul. 

Toţi cei de mai jos au avut sau - unii dintre ei - încă mai au un cuvânt greu de spus în club chiar şi acum, când acţionar a venit Victor Angelescu, un tânăr care, la numai 34 de ani, este director director regional în zona central şi est-europeană a grupului APS Holding (trust cu sediul la Praga şi extensii în toată Europa care se ocupă de recuperarea creanţelor neperformante ale băncilor). 

Iată-i, aşadar, pe oamenii care, în spatele legendelor care defilează pe stadion şi în studiourile TV, au condus sau încă mai conduc "noul Rapid":

> Liviu Dragnea, preşedintele PSD, este omul care şi-a asumat public „noul Rapid“ încă de anul trecut (când a afirmat că „îl vom creşte“ până în Liga 1).

Politicianul a fost indicat clar drept patron „spiritual“ al clubului astă-primăvară, în martie, în direct la Realitatea TV, de fostul fotbalist rapidist Nicolae Stanciu, care pe atunci era anunţat drept noul manager general.

Liviu Dragnea, liderul PSD, pe stadionul din Craiova, în 6 septembrie 2017, momentul când a anunţat că "noul Rapid" e "un proiect pe care îl vom creşte". Interviul în care a făcut promisiunea respectivă a fost dat chiar pe cazon, cu spatele la plasa porţii din dreapta tribunei oficiale. FOTO: Mediafax

În aceeaşi emisiune, primarul Daniel Tudorache a afirmat că are uşa deschisă la Dragnea de câte ori e nevoie să discute despre Rapid şi că preşedintele PSD i-a promis că „se va rezolva“ ca echipa să intre, la un moment dat, în posesia bazei ProRapid. Între timp, proiectul s-a blocat la Primăria Municipiului Bucureşti, controlată de Gabriela Firea.

Liviu Dragnea este, pretind sursele ProSport, vechi membru de onoare al Clubului Aristocratic Rapid.

> Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, a iniţiat fizic proiectul „noului Rapid“ în vara trecută. Este „frontman“, vorbeşte în numele clubului, a urcat pe podium la festivitatea de premiere pentru câştigarea Ligii 4 şi a primit medalie de campion, a ridicat Cupa României pe Bucureşti deasupra capului şi a făcut turul de onoare cu echipa după victorie, oferind nişte scene de neuitat pentru cei prezenţi.

Campionul din Bulevardul Banu Manta numărul 9: primarul Daniel Tudorache ridică trofeul deasupra capului după câştigarea Cupei României pe Bucureşti de către "echipa sa", Academia Rapid. Este a doua festivitate în care politicianul este premiat după cea de la câştigarea campionatului Ligii 4, când Tudorache a urcat pe podium şi a primit tricoul de campion. FOTO: Mediafax

Încearcă încă de anul trecut să conecteze gruparea la banii publici (şi e foarte aproape de a reuşi acest lucru după luni de eforturi). 

În discuţiile purtate anul trecut cu reporterul ProSport, Dan Tudorache a dat impresia că nu cunoaşte bine nici situaţia clubului, nici facţiunile care se ceartă pe palmares şi identitate. Totuşi, politicianul e prezentat acum drept „vechi rapidist“ (afirmaţia îi aparţine lui Victor Angelescu, acţionar şi investitor la club).

Clubul FC Rapid 1923 a anunţat oficial, acum aproximativ o săptămână, că există discuţii pentru ca Primăria Sectorului 1 să preia 30% din acţiuni.

Dan Tudorache a încercat să pună de mai multe ori pe ordinea de zi a Consiliului Local al Sectorului 1 problema finanţării Academiei Rapid de la bugetul public. Consilierii locali de la USR şi PNL s-au opus, motivând că nu li se prezintă un proiect clar şi că, în plus, ei nu vor ca din banii cetăţenilor să fie plătite contracte de zeci de mii de euro către fotbalişti care n-au nicio legătură cu locuitorii.

S-a convenit, până la urmă, că s-ar putea, totuşi, finanţa un centru de juniori, unde să fie cooptaţi copiii din Sectorul 1.

Veţi vedea mai jos, această portiţă este pe cale să fie folosită acum prin intermediul unui alt personaj celebru.

> Generalul de Securitate Vasile Mălureanu a semnat actul de înfiinţare a Academiei Rapid, în vara lui 2017, şi numeroase alte documente în numele acestei asociaţii în relaţia cu Primăria Sectorului 1 şi nu numai. Generalul era reprezentantul împuternicit al Asociaţiei Redivivus, unul din cei trei membri ai Academiei Rapid. După ce ProSport a scris cine este şi ce a făcut, Mălureanu s-a retras din prima linie şi a fost înlocuit cu un taximetrist, care azi semnează actele în calitate de administrator.

Generalul de Securitate Vasile Mălureanu, cel care a semnat actul de naştere al "nouluI Rapid". FOTO: ProSport

Generalul Mălureanu, „tatăl din acte“ al „noului Rapid“, a fost ofiţer al Direcţiei I (Informaţii Interne) a Securităţii Statului pe vremea lui Ceauşescu, când avea misiunea să supravegheze informativ activitatea intelectualilor (Pleşu şi Caramitru, printre alţii, au relatat episoade memorabile avându-l ca erou pe Mălureanu).

Specializat chiar de temutul Nicolae Pleşiţă, Mălureanu a fost acuzat după Revoluţie că n-ar fi străin de dispariţia dosarelor incomode ale Securităţii. 

Ulterior, s-a ocupat de rescrierea istoriei recente, fiind autorul mai multor volume, lansate la fundaţia lui Adrian Năstase, care susţin teoria că, de fapt, Securitatea a luptat de partea poporului la Revoluţie.

> Avocatul Andrei Nicolescu, omul care decide juridic şi nu numai, în acest moment, în „noul Rapid“, şi din cauza căruia a plecat Daniel Niculae, este omul de încredere al primarului Tudorache. Avocatul s-a ocupat şi se ocupă în continuare de toate detaliile legale, el reprezentând, printre altele, Academia Rapid în toate cele trei tentative eşuate de a obţine Certificat de Identitate Sportivă. Tot el s-a ocupat, astă-primăvară, de operaţiunea de înfiinţare a unei Societăţi Comerciale (SC FC R SA) pe care s-a mutat activitatea Academiei Rapid, pentru ca acest club să poată promova în Liga 3 (Academia n-avea personalitate juridică şi CIS de la MTS).

Ca fapt divers, iniţial "noul Rapid" a fost înscris la Registrul Comerţului ca societate comercială cu acţiuni LA PURTĂTOR (adică nu se putea verifica şi afla cine sunt acţionarii reali). Ulterior, după ce jurnalistul Florin Alboiu şi ProSport au publicat informaţia, managerul general Ovidiu Burcă a anunţat că e vorba de o eroare materială şi, într-adevăr, lucrurile s-au remediat, operându-se modificarea necesară la Registrul Comerţului. 

Acum, Nicolescu este indicat drept negociator, în numele clubului şi al lui Tudorache (acesta din urmă n-are funcţie oficială), pentru aducerea unor noi finanţatori.

Avocatul Andrei Nicolescu are pâinea şi cuţitul la "noul Rapid", spun sursele ProSport. FOTO: Mediafax

Andrei Nicolescu este, potrivit presei de investigaţii, un apropiat al lui Sebastian Ghiţă, controversatul politician şi afacerist fugit din România după ce a fost trimis în judecată de DNA. Jurnaliştii de la site-ul Rise Project au prezentat documente din Panama Papers care arată că Andrei Nicolescu este chiar partener cu Sebi Ghiţă într-un off-shore din Cipru.

Avocatul a reprezentat în 2015 firma SC Happy Garage SRL, subcontractantul din România al turcilor de la Otokar Europe – Otokar Otomotiv, declaraţi în februarie acest an, de Gabriela Firea, fericiţii câştigători ai unui contract fabulos cu Primăria Capitalei: achiziţionarea a 400 de autobuze în valoare de 100 de milioane de euro plus TVA (potrivit Libertatea).

Contractul a ridicat încă de la început mari semne de întrebare, deoarece autobuzele folosesc o tehnologie în declin: sunt cu motoare Diesel într-un moment în care piaţa europeană se îndreaptă decisiv către motoarele electrice, nepoluante, iar cele pe motorină urmează să fie interzise în Vest peste doar câţiva ani.

Preţul la care au fost achiziţionate autobuzele, 250.000 de euro plus TVA, a născut, de asemenea, mari controverse.

> Nicolae Cristescu, personaj din anturajul PSD şi al lui Liviu Dragnea, a jucat un rol important în vara lui 2017, în demersurile făcute de primarul Daniel Tudorache. ProSport a obţinut confirmarea oficială, din partea unor martori oculari, că Nicolae Cristescu (în conducerea Rapidului şi în 2013-2014) a participat la negocierile purtate de Tudorache şi la şedinţele în care s-au luat deciziile importante.

Ulterior, după ce ProSport a scris despre reapariţia lui Cristescu, iar lichidatorul judiciar Mihai Florea a dat un semnal clar spunând pentru ProSport că „i-am sugerat domnului primar să nu mai implice oameni care au legătură cu trecutul“, Nicolae Cristescu a dispărut, aparent, din peisaj.

Nicolae Cristescu (încercuit) la o întâlnire a liderilor PSD, în spatele Irinei, iubita lui Liviu Dragnea, şi al Gabrielei Firea. FOTO: Rise Project

Totuşi, sursele noastre spun că el a rămas printre sfătuitorii primarului, fiind semnalat chiar astă-primăvară în biroul lui Tudorache într-o zi în care la şedinţa cu edilul a venit o delegaţie a Clubului Aristocratic Rapid.

> Marius Pieleanu, sociolog apropiat de PSD, a intervenit de cel puţin două ori la primarul Daniel Tudorache, spun surse bine informate ale ProSport, pentru ca în club să fie adus fostul căpitan din anii '90, Nicolae Stanciu.

Acest episod, fără a fi determinant, arată şi el puţin din circuitul deciziilor în acest proiect al „noului Rapid“.

> Claudiu Florică „Microsoft“ este ultimul venit în această frăţie a oamenilor decişi să salveze Rapidul. Posesor al clubului de juniori AS Regal Sport Club Ferdinand I, Florică a schimbat anul acesta numele grupării în Centrul de Performanţă Rapid şi s-a asociat cu FC Rapid 1923.

Aici, situaţia este puţin tulbure, pentru că Victor Angelescu, el însuşi anunţat acţionar la „noul Rapid“, a afirmat zilele trecute, la DigiSport, că AS Regal a fost cumpărat „cu tot cu baza sportivă“.

În realitate, Claudiu Florică figurează, în continuare, ca reprezentant al AS Regal/Centrul de Excelenţă Rapid, iar baza Coresi, pe care îşi desfăşoară activitatea, este doar închiriată de la CNI Coresi, societate de stat aflată în reorganizare. 

15 aprilie 2004. La Palatul Victoria se semnează primul acord al statului român cu parteneri ai Microsoft, care le dă dreptul instituţiilor din administraţia publică să folosească produsele companiei americane. În plan secund, în dreapta, se află Claudiu Florică - pe atunci director al reprezentanţei Fujitsu Siemens România. Numele lui Florică a apărut asociat şi cu compania D-Con.Net din Elveţia, care a semnat contracte de 104 mil. euro în 2009 şi de 7,9 mil. euro în 2012 cu statul român 

Revenind la Claudiu Florică, iată câteva repere ale relaţiei acestuia cu SC FC Rapid 1923 şi Primăria Sectorului 1:

- pe 26 iulie, la două săptămâni după ce a schimbat oficial numele clubului din AS Regal în Centrul de Excelenţă Rapid (12 iulie), omul de afaceri a făcut o cerere de asociere cu Primăria către Consiliul Local al Sectorului 1, prin care cerea bani de la buget pentru activitatea sa: peste 300.000 de euro pentru lunile octombrie-noiembrie-decembrie 2018. Aşadar, 100.000 de euro pe lună!

Interesant este că această cerere a fost făcută pe numele vechi, AS Regal, deşi clubul se redenumise între timp Centrul de Excelenţă Rapid şi se asociase cu FC Rapid 1923. 

- Cererea de asociere dintre Primărie şi Centrul de Excelenţă Rapid a fost aprobată de Consiliul Local de la Sectorul 1 pe 7 august şi s-a trimis la Consiliul Municipal Bucureşti, de unde s-a cerut solicitarea să se permită Sectorului 1 această finanţare.

- După ce CGMB (Consiliul General al Municipiului Bucureşti) a încuviinţat, primarul Tudorache a avut două încercări să supună votului final finanţarea de la buget, pe 12 şi 20 septembrie. De fiecare dată, tentativele au eşuat.

- O nouă încercare este aşteptată zilele acestea.

Claudiu Florică este un om de afaceri pe care DNA l-a trimis în judecată în 2016, alături de alte persoane, în dosarul Microsoft II, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (potrivit comunicatului emis atunci de procurorii anticorupţie).

Acelaşi comunicat descria mecanismul infracţiunilor în acest dosar: pentru a crea aparenţa că firma pe care o reprezenta este unic distribuitor al produselor Microsoft şi pentru a se evita organizarea unei licitaţii publice, Claudiu Florică ar fi semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers - Microsoft România din data de 2 octombrie 2003 şi, respectiv, 12 martie 2004. „Cele două oferte conţineau preţuri cu mult supraevaluate faţă de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft“, se menţiona în comunicatul DNA.

De dosarul Microsoft I, în care fusese de asemenea implicat, Claudiu Florică a scăpat acceptând, alături de Dinu Pescariu, să joace rolul de denunţător.

În acest moment, el se află sub supraveghere judiciară.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.