EXCLUSIV | Primul interviu acordat de Florin Bratu după plecarea de la Dinamo. Punct cu punct, ce regretă, cu ce rămâne, ce mesaje are pentru Nistor şi Dănciulescu şi cum a răspuns la întrebarea "vrei să revii?"

5 oct 2018 5046 afişări Liga 1
EXCLUSIV | Primul interviu acordat de Florin Bratu după plecarea de la Dinamo. Punct cu punct, ce regretă, cu ce rămâne, ce mesaje are pentru Nistor şi Dănciulescu şi cum a răspuns la întrebarea "vrei să revii?" Foto Dragos Pascaneanu - Mediafax

Florin Bratu (38 de ani) s-a despărţit de Dinamo pe 23 septembrie, după câteva meciuri mai puţin reuşite ale „câinilor” şi după un conflict cu mijlocaşul Dan Nistor, deşi semnase cu o lună în urmă prelungirea contractului, până în 2020! Tânărul antrenor fusese numit în februarie 2018 la conducerea tehnică a echipei din „Ştefan cel Mare” şi a avut rezultate bune în play-out-ul sezonului trecut - 11 victorii, o remiză şi două înfrângeri. Bilanţul din acest campionat: 3 victorii, o remiză şi 5 înfrângeri.

Te-ai mai liniştit după plecarea de la Dinamo?

Da, normal. Eu am încercat ca din toată această experienţă pe care am avut-o la Dinamo să iau numai lucrurile pozitive. Au fost destul de multe şi vreau să rămân cu ele.

A fost o experienţă pentru tine, chiar dacă s-a terminat cum s-a terminat.

A fost o experienţă şi un vis de-al meu devenit realitate, acela de a antrena Dinamo, chiar dacă a venit mai devreme decât mă aşteptam. Am muncit foarte mult, am pus foarte mult suflet, au fost  foarte multe lucruri bune, dar şi mai puţin bune, pentru că altfel nu se ajungea în situaţia de a pleca de la Dinamo. Dar am spus-o că vreau să rămân cu lucrurile pozitive şi, sincer, am învăţat enorm de multe în cele 8 luni.

„Am promovat tineri, am readus la Dinamo spiritul ofensiv”

Ce a fost bun?

Începând de la promovarea jucătorilor tineri. Am fost adus pentru asta, cunoşteam jucătorii tineri, am promovat mulţi tineri, am redat echipei un spirit ofensiv. Într-adevăr, Dinamo a încasat multe goluri, dar, până la plecarea mea, avea una dintre cele mai bune ofensive din campionat, aţi văzut ce a fost campionatul trecut în play-out. Cred că suporterii dinamovişti asta au aşteptat: un Dinamo ofensiv, un Dinamo care să înscrie goluri. Am reuşit acest lucru o perioadă bună, însă, din păcate, în ultimele două luni s-au întâmplat nişte lucruri pe care le-am relatat după acel meci de la Iaşi şi s-a creat acel dezechilibru peste care nu s-a putut trece. Şi a trebuit să plătesc eu.

Ce ai reţinut cel mai rău din experienţa asta?

Nu cred că au fost lucruri foarte rele. Cred eu că în viitoarele mele experienţe mă va ajuta ce am învăţat aici.

Ce îţi reproşezi pentru ultima perioadă?

Că trebuia să iau nişte decizii la momentul oportun şi, din păcate, nu le-am luat, iar apoi s-au întors împotriva mea.

„Îi mulţumesc domnului Negoiţă pentru încredere!”

Patronul ţi-a reproşat ceva când ţi-a comunicat că eşti demis?

Nu, am plecat în condiţii foarte bune cu domnul Negoiţă şi vreau să îi mulţumesc pe această cale pentru că mi-a dat această şansă de a antrena Dinamo la o vârstă fragedă pentru antrenorat. Vreau să îi mulţumesc pentru încredere.

Totuşi, tu semnaseşi prelungirea contractului cu o lună înainte. Atunci erai bun, iar apoi...

Asta este, e presiune mare la echipele mari, aşa e şi la Dinamo. Din păcate, nu au mai funcţionat lucrurile şi a trebuit să se schimbe ceva. Clubul a preferat să schimbe antrenorul. Am respectat asta şi merg înainte. La echipele unde voi merge în continuare ştiu foarte bine acum ce trebuie să fac.

Acum la rece, după ce a trecut timpul, regreţi că ai spus nişte vorbe la supărare, după meciul de la Iaşi?

Nu regret absolut deloc, îmi asum, e exact ce am gândit după meci, dar şi înainte. S-au întâmplat nişte lucruri care au destabilizat echipa, aşa am simţit, aşa am făcut şi nu îmi pare rău.

Bratu, alături de Salomao, unul dintre puţinii jucători care n-au avut evoluţii oscilante la Dinamo FOTO Dragos Pascaneanu (Mediafax)

„Nu e corect ca doar antrenorii să plătească”

Impresia din afară este că Nistor a câştigat şi tu ai pierdut...

Poate că aşa se vede, dar de multe ori în fotbal antrenorii sunt cei care plătesc şi nu ştiu dacă este foarte corect.

Am citit în Fanatik că ai pierdut vestiarul când ai ţipat la Katsikas în pauza meciului cu Hermannstadt..

Am ţipat la Katsikas? (râde)

Da, că s-au supărat jucătorii.

Nu, nu am ţipat la jucători. Dau indicaţii, încercăm să căutăm soluţii, nu mă duc să ţip la jucători. Puteţi să îl întrebaţi pe Katsikas. E un jucător de care m-am legat mult. Când am ajuns la Dinamo, el nu juca, nu era titular, la mine a jucat titular. A avut perioade în care a jucat bine şi perioade în care a jucat mai puţin bine. Să ţip atât de tare, încât să se sperie Katskias la 1.92...

A rămas prieten cu Dănciulescu

Cu Dănciulescu în ce relaţii ai rămas?

În relaţii de prietenie. Am văzut că şi-a găsit un alt angajament, îi urez mult succes şi sper să se regăsească mult mai bine acolo şi să fie liniştit din punct de vedere sufletesc.

Am văzut că te-a deranjat că şi-a anunţat plecarea ded la Dinamo chiar înaintea meciului de la Iaşi.

Am spus că a fost o declaraţie neinspirată.

V-aţi reglat după aceea.

Da, am vorbit după aceea fără niciun fel de problemă.

Am văzut că l-a încurajat şi pe Nistor după plecarea ta, la meciul de la Brăila. Era în relaţii bune cu Nistor.

El tot timpul a fost în relaţii bune cu jucătorii, lucrul acesta este de admirat, pentru că a fost de multe ori interfaţa între partea administrativă şi echipă.

Pe Dinamo unde o vezi cu actualul lot, cam pe ce loc?

Este important dacă vor reuşi să câştige la Botoşani. Trebuie să lege 2-3 victorii, trebuie să acumuleze puncte, pentru că altfel va fi din ce în ce mai greu. În momentul de faţă, Dinamo are un lot care poate emite pretenţii pentru un loc în play-off.

Tu mai simţeai nevoia de ceva jucători, vorbiseşi cu conducerea pentru la iarnă?

Mai era foarte mult timp până la iarnă, dar în funcţie de poziţia pe care ne clasam şi dacă jocul ne dădea speranţe că putem obţine mai mult cu siguranţă că aveam sprijinul lor.

„O iau de la capăt. Vreau să muncesc!”

Ce faci în continuare, ceva oferte?

Deocamdată, mă odihnesc şi, când va apărea ceva care să mă provoace într-adevăr, îmi doresc să o iau de la capăt. Îmi doresc foarte mult să muncesc, îmi doresc foarte mult să acumulez şi îmi doresc foarte mult să demonstrez în această meserie grea, dar provocatoare pentru mine.

Ai accepta o nouă propunere de la Ionuţ Negoiţă peste un an, doi sau mai mulţi?

De ce nu? Pe viitor poate vor fi cu totul şi cu totul altele datele problemei.

Lui Nistor îi vezi un viitor la Dinamo?

Da, Nistor şi-a prelungit contractul. Trebuie să îşi găsească liniştea interioară şi să fie cu capul doar la fotbal. Este un jucător cu calitate, un jucător pe care eu l-am plăcut foarte mult. Din păcate, a fost acea perioadă în care el era foarte afectat de acea ofertă (n.r. - de la FCSB) şi practic a fost pierdut, dar cred că poate ajuta Dinamo pentru că are calitatea fotbalistică.

Are şi calitate de echipă naţională? Am văzut că selecţionerul Cosmin Contra nu prea îl agreează...

Nu ştiu, calitate fotbalistică are, mai departe antrenorul care e acum la Dinamo e în măsură să spună în ce stadiu se află şi dacă merită să fie la echipa naţională.

E posibil să îl vedem la FCSB până la urmă?

Nu ştiu ce se întâmplă acolo. Dacă şi-a prelungit contractul, bănuiesc că va rămâne la Dinamo.

Să încheiem cu ceva pozitiv, despre viitorul lui Dinamo?

Viitorul lui Dinamo... Eu îmi doresc foarte mult să îi văd în play-off, pentru că şi eu, dar şi echipa, ne fixasem acest obiectiv. Din păcate, în ultimele meciuri nu s-au reuşit rezultate bune. Începusem bine campionatul, dar micile nesincronizări au făcut să nu mai reuşim acea perioadă bună şi să apară şi alţi factori despre care am vorbit mai devreme.

Cu Claudiu Niculescu ai reuşit să vorbeşti? De fapt, el a vorbit cu tine?

Da, am vorbit. M-a întrebat despre echipă, am reuşit să îi dau câteva coordonate despre echipă, sper să îl ajute şi îi urez mult succes lui Claudiu, pentru că are nevoie la Dinamo.

I-ai spus ce ţi-a zis şi ţie Contra despre Nistor?

Ce să-i mai spun, că am declarat în public...

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.